Tips voor het plannen van een verbouwing

Wie De Grote Huisverbouwing kijkt kent onze klusser Ad. Hij is een oude rot in het vak en heeft daarom een lading expertise en werkervaring. Eén belangrijke les die je van hem kunt leren is dat je áltijd voorafgaand aan het verbouwen een planning moet maken. Dit is de rode draad in het gehele proces. Wanneer je dan door de bomen het bos niet meer ziet, heb je altijd iets om op terug te vallen. Maar, hoe kun je het beste een verbouwing plannen? Wij vertellen je er meer over!

Werkplanning maken

In de planning voor het verbouwen neem je alle stappen op die je wil gaan uitvoeren, hoe klein deze ook mogen zijn. Het is aan te raden om samen met iemand anders over het plan na te denken. Verbouwen doe je nooit alleen, dus de voorbereidingen kun je ook het best samen treffen. Vergeet ook niet om in de planning tijd te rekenen voor alle demontage, installatie, schoonmaak, controle en afwerking.

Voordat je begint met verbouwen

Naast dat het van belang is om een planning te maken hebben we nog een paar tips om een verbouwing zo soepel mogelijk te laten verlopen:

  • Stel doelen en een budget vast;
  • Doe grondig onderzoek;
  • Communiceer duidelijk met alle betrokken partijen;
  • Voer kwaliteitschecks uit.

Nog voordat je een planning gaat maken is het belangrijk om doelen en een budget vast te stellen. Bepaal wat je wil bereiken met de verbouwing. Kijk op basis daarvan naar alles wat ervoor nodig is om dat te bereiken en stel op basis hiervan een realistisch budget op.
In de volgende fase ga je op onderzoek uit naar alles wat bij de verbouwing komt kijken. Eventuele externe partijen, vergunningen, materialen en ga zo maar door. Gedurende de verbouwing zorg je ervoor dat er onderling duidelijk gecommuniceerd wordt om misverstanden te voorkomen. Zorg er natuurlijk voor dat de kwaliteit voldoet aan jouw eisen, om toekomstige gebreken voor te zijn.

Afwijken van de planning

Afwijken van de planning mag en gebeurt in dit vak vrijwel altijd. Er zijn maar weinig situaties waarin een plan precies verloopt zoals van tevoren wordt gehoopt. Het is dus belangrijk om hier van tevoren rekening mee te houden. Ga er op een positieve manier mee om, zoek naar een goede oplossing en ga rustig aan weer verder met de planning. Je zou naar een draaiboek moeten kijken als handleiding en niet als verplichting.