Plantenwanden zijn in het leven geroepen doordat mensen in stedelijke omgevingen meer behoefte hadden aan groen om zich heen. Voor kleinere woningen of woningen zonder tuin moest er een nieuwe manier gevonden worden om groen aan het interieur toe te voegen. De oplossing voor dit probleem leek simpel; een verticale tuin! Er werden manieren gevonden om op een ruimtebesparende manier toch te kunnen tuinieren en genieten van groen.
De eerste plantenwanden werden gevormd op het balkon. Er werden verschillende stellages bedacht waarmee men de mogelijkheid creëerde om verticaal te tuinieren. Men gebruikte verschillende formaten plantenbakken, of klimplanten om hun eigen groene oase te kweken. Naast de functionele waarde heeft zo’n groene muur ook een sterke esthetische waarde. Daarom werd er gezocht naar manieren om deze planten muren ook naar binnen te halen.
Al gauw bleek dat het niet altijd ideaal was om een levende plantenwand in huis te hebben. Planten hebben behoefte aan zon- of daglicht en er komen insecten op af. Om geen last te hebben van deze problemen kwam het idee om kunstplantjes te gebruiken. Mensen gaven om verschillende problemen voorkeur aan nep planten:
Inmiddels zijn de groene wanden dusdanig ontwikkeld dat er ontzettend veel keuze is. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om er een DIY-project van te maken en het zelf te doen, of je kunt er één kant-en-klaar aanschaffen. In beide gevallen is het handig om van tevoren te weten voor welke stijl je gaat. Zo zijn geometrische moswanden erg populair, maar ook de succulentenmuur zie je vaak terugkomen en de klassieke plantenmuur waarbij verschillende groene planten door elkaar gebruikt worden.