Muur stucen

Alles wat je moet weten over stuccen

Stuccen is een eeuwenoude techniek die gebruikt wordt om muren en plafonds te vereffenen en te isoleren. Gaandeweg zijn er verschillende manieren gevonden om te stuccen. Zo wordt er gebruikgemaakt van bijvoorbeeld gips, cement of kalk. Wanneer de muur gladgestreken is kan er zonder problemen een laag verf of behang overheen, zonder last te hebben van oneffenheden.

Zelf stuccen is nogal een uitdaging, daarom lees je meer over hoe je een zo glad mogelijk resultaat krijgt in deze blog!

Soorten stucwerk

Er zijn verschillende soorten stucwerk en verrassend genoeg zit er zelfs één soort tussen die níet bedoeld is om de muur glad te maken. Het traditionele stucwerk kost een hoop tijd en is erg foutgevoelig. Een snellere manier is daarom om gebruik te maken van spackspuitwerk. Dit is een snelle methode om stucwerk aan te brengen. Daarnaast is er een biologisch, duurzaam stucmiddel ontworpen; leemstuc. Dit is een verzameling grondstoffen die bestaat uit zand, silt en klei. Het verrassende stucwerk is sierpleister. Hierbij wordt de stuc zoals gebruikelijk aangebracht, maar op verschillende manieren worden er vormen en patronen in het stucwerk gecreëerd. Deze manier dient voornamelijk als decoratie. Neem bijvoorbeeld de gouden metal stuc van de afbeelding hiernaast uit aflevering 3!

Gouden metal stuc op de muur

Stuccen: voorbereidingen treffen

Een muur of plafond stuccen is precisiewerk. Onderneem daarom alle stappen met volle aandacht, te beginnen bij de voorbereiding. Je begint natuurlijk met het voorbereiden van de ondergrond. Zorg dat de gaten zijn gedicht, dat je het aantal vierkante meters hebt opgemeten, een goede voorstrijk hebt en dat je controleert welke dikte je nodig hebt. Bij diepere oneffenheden neem je vanzelfsprekend een dikker stucmiddel, zodat ook deze goed worden opgevuld. Maar voordat het echte werk begint, zet je de ondergrond altijd in de voorstrijk. Laat deze minstens twee uur drogen.

Tijdens het stuccen

Wanneer het voorstrijkmiddel compleet gedroogd is, is het tijd om te beginnen met het stuccen! Voeg nooit meer water toe aan het stucmiddel dan op de verpakking aangegeven staat, ook wanneer je denkt dat dat wel nodig is! Werk stapsgewijs:

  • Verdeel het stucmiddel ongeveer 4 mm dik over het oppervlak. Werk snel, het egaal maken komt later.
  • Vlak direct hierna het middel uit met de rei, ook dit hoeft nog niet perfect te zijn.
  • Wanneer de stuc niet meer in te drukken is (na ongeveer 1 uur) kun je hem vlak maken met een spackmes en laat het nogmaals 20 minuten uitharden.
  • Daarna kun je met een nat schuurbord de muur in draaiende bewegingen schuren.
  • Wanneer de muur mat is opgedroogd kun je hem gladstrijken met een spackmes of pleisterspaan.
  • Voor een extra glad resultaat bevochtig je de muur nog één keer met een natte kwast.

Door deze stappen te volgen kan ook jij een plafond of muur stuccen!