Terug in de mode: lambrisering!

Tientallen jaren geleden zag je het terugkomen in ontzettend veel huizen; lambrisering! Lambrisering is wandbetimmering die op, in de meeste gevallen, ongeveer de helft van de muur aanwezig is. Het bestaat voornamelijk uit wandpanelen en sierlijsten die als doel hebben om de muur te accentueren. Ook wordt het gebruikt om ruimtes in een bepaalde sfeer of stijl te creëren. De meningen erover zijn verdeeld en soms vinden mensen ze ietwat ouderwets, maar wij niet! Met een portie inzet en liefde kan iedereen de lambrisering nieuw leven inblazen. 

Zelf lambrisering renoveren

Lambrisering is natuurlijk iets dat we voor de 00’s vooral vaak tegenkwamen. In de meeste gevallen is het dan ook wel toe aan een kleine renovatie. Gewoon om de boel wat op te leuken! Er zijn een paar manieren waarop je dat kunt doen: 

  • Verf de lambrisering in een kleur die bij de rest van het interieur past;
  • Afhankelijk van het soort lambrisering kun je er behang tussen plakken;
  • Voeg een nieuwe textuur toe zoals hout, stof of mozaïek;
  • Plaats LED-verlichting langs de lambrisering.

Tips voor het verven van de lambrisering

Het verven van de lambrisering is toch wel de favoriet. Inspiratieplatformen staan er vol mee en in verschillende interieurstijlen zien we het terugkomen. Op deze  manier kan de lambrisering een tijdloos element worden dat naadloos opgaat in het interieur.
Wat vooral belangrijk is voor het verven van de lambrisering, is dat je te werk gaat met een goede primer, verf en eventueel lak. De combinatie van deze twee moet ervoor zorgen dat de verf goed hecht en niet afbladdert wanner er iets tegenaan stoot. De lak kan op zijn beurt het beste tweemaal worden aangebracht om het schoonmaken makkelijker te maken.

Verschillende stijlen sierlijsten

Lambrisering bestaat vaak uit sierlijsten, maar zoals we allemaal wel weten: meningen verschillen. En net zoals er een hoop verschillende meningen bestaan, bestaan er ook verschillende stijlen sierlijsten! Voor wie van extravagantie houdt, zou bijvoorbeeld de Gotische of Renaissance stijl passend zijn. Wie meer van rust en strakke lijnen houdt, zou eerder kiezen voor sierlijsten in een moderne stijl. Uiteindelijk komt het neer op welke stijl het best bij jou past en waar jij iedere dag tegenaan wil kijken!